top of page

Domowy chleb na zakwasie

Przepis na przepyszny chleb

Uwielbiam smak prawdziwego chleba z chrupiącą skórką. Uwielbiam, gdy jego zapach wypełnia cały dom. Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem, według którego piekę domowy chleb na zakwasie. Myślę, że gdy go ze mną zrobicie, odczujecie wielką satysfakcję.


Składniki na 2 duże bochenki:

Zaczyn:

· 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, 12-13 g białka)

· 170 g wody

· 30 g aktywnego zakwasu (pszenny lub żytni)

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw pod przykryciem na 12-16 h. W tym czasie zaczyn zwiększy swoją objętość.

Ciasto:

· 680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, 12-13 g białka)

· 90 g mąki pszennej razowej (typ 2000)

· 420 g wody

· 20 g soli

· 300 g zaczynu


Jeśli masz mikser ze spiralną mieszarką do wyrabiania ciasta, będzie idealny.


Do misy dodaj wodę i zaczyn (powinien utrzymywać się na powierzchni wody). Wymieszaj. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj tylko do połączenia składników. Misę przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-60 minut. Po tym czasie dodaj 20 g soli i spokojnie wymieszaj ciasto za pomocą miksera. Nie dłużej niż 2 minuty.

Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 50 minut. Po tym czasie złóż ciasto. Jedną ręką trzymaj miskę, drugą ręką złap brzeg ciasta i podnieś do góry, rozciągając włókna glutenowe. Obróć miskę i powtórz czynność kilka razy, ponownie przykryj folią i odstaw. Po 50 minutach powtórz składanie ciasta.


Po 2,5 h (lub dłużej jeśli tego potrzebuje ciasto – obserwuj jak rośnie ciasto chlebowe, np. czy pojawiają się pęcherzyki powietrza i czy zwiększa swoją objętość). przełóż ciasto na blat i podziel na 2 równe części. Uformuj bochenki. Przełóż je do koszyków do wyrastania ciasta. Jeśli ich nie masz, możesz użyć durszlaka lub miski przykrytej lnianą ściereczką. Aby uniknąć katastrofy, koszyki posyp obficie mąką ryżową. Koszyki zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.


Rano rozgrzej piekarnik i naczynie żaroodporne do 250 stopni. Ja używam dwuczęściowej patelni Lodge, ale świetnie sprawdzają się też brytfanki żeliwne z przykrywką. Przekładanie chleba do naczynia żeliwnego wymaga trochę sprawności. Podpowiem Ci mój patent. Arkusz papieru do pieczenia kładę na deskę do krojenia. Przykrywam nią koszyk z chlebem i zwinnym ruchem przewracam. Dzięki mące ryżowej nic nie przywiera do koszyka, a jej nadmiar łatwo usuwam pędzlem sylikonowym. Nacinam chleb (dzięki temu wygląda pięknie i nie pęka w nieprzewidywalnym miejscu). Zsuwam go z deski prosto na żeliwną patelnię, przykrywam i wstawiam do pieca.


Ważne! Pierwsze 20 minut piecz chleb w zamkniętym naczyniu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 10-15 minut. Upieczony chleb odstaw na kratkę do ostygnięcia na ok. 30 minut. Później rozkoszuj się smakiem prawdziwego chleba z chrupiącą skórką, bez konserwantów i spulchniaczy!



40 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page