top of page

OFERTA

Poradnia Dietetyki Medycznej

dietetyk medyczny, psychodietetyk Patrycja Fijał

to poradnia dietetyczna w Olsztynie, w której główny nacisk kładę na edukację żywieniową i kształtowanie zdrowych nawyków pacjentów. Wdrażam indywidualne zalecenia dostosowane do trybu życia, stanu zdrowia i oczekiwań. Plany żywieniowe, które przygotowuje są skuteczne, elastyczne, smaczne i sycące. Moim zadaniem jako dietetyka , opierając się o swoją wiedzę i doświadczenie jest wskazanie pacjentom spektrum możliwości i rozwiązań.  Ostateczny sukces zależy jednak od ich motywacji i konsekwencji. Miarą skuteczności diety powinno być dobre samopoczucie i poprawa jakości życia. Dodatkowo wzrost poziomu własnej skuteczności, samoakceptacji i komfort w płaszczyźnie relacji z jedzeniem i swoim ciałem.

Poradnia Dietetyki Medycznej Olsztyn

PSYCHODIETETYKA
 

Celem współpracy psychodietetycznej jest odzyskanie kontroli nad procesem jedzenia, poznanie przyczyn, które doprowadziły do rozhamowania mechanizmów samoregulacji. Trwałe i ważne zmiany wymagają  zaangażowania i współuczestniczenia w procesie. Spadek masy ciała i poprawa samopoczucia będą konsekwencją odzyskiwania kontroli i wprowadzania nowych, zdrowych nawyków.

ZAKRES USŁUG:

  • Wsparcie psychodietetyczne, edukacja żywieniowa dla pacjentów chorujących na zaburzenia odżywiania (AN, BN, BED).

  • Budowanie zdrowych relacji z jedzeniem.

  • Uzależnienie od słodyczy.

  • Jedzenie emocjonalne (pod wpływem stresu, zmęczenia, obniżonego nastroju).

  • Nadwaga lub otyłość, mimo wielu wcześniejszych prób odchudzania.

  • Myślenie zero-jedynkowe.

  • Zespół jedzenia nocnego.

  • Napadowe objadanie się.

DIETETYKA MEDYCZNA

Zwyczaje żywieniowe i nawyki związane ze stylem życia mają znaczenie
w zapobieganiu chorób i zmniejszaniu objawów już występujących schorzeń. Dieta jest podstawowym elementem terapeutycznym wielu problemów zdrowotnych. 

ZAKRES USŁUG:

  • Profilaktyka chorób dietozależnych.

  • Diety odchudzające w nadwadze i otyłości.

  • Niedowaga, niedożywienie.

  • Niedobory pokarmowe, niedokrwistość (anemia).

  • Żywienie kobiet w ciąży i kobiet karmiących, cukrzyca ciążowa.

  • Zalecenia i plany żywieniowe dla dzieci i młodzieży.

  • Dietetyka sportowa.

  • Dieta wegetariańska, wegańska.

  • Dietetyka bariatryczna, przygotowanie do chirurgicznego leczenia otyłości (CHLO), dietoterapia po zabiegu.

  • Leczenie żywieniowe/ diety w wybranych jednostkach chorobowych:

cukrzyca (typu 1, typu 2),

insulinooporność,

nadciśnienie tętnicze,

alergie i nietolerancje pokarmowe,

zespół jelita drażliwego (IBS), SIBO,

refluks żołądkowo - przełykowy, biegunka, zaparcia, wzdęcia,

nieswoiste choroby jelit -  choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,

celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten,

choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,

zaburzenia lipidowe - wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów,

diety w chorobach układu krążenia,

choroby nowotworowe - dieta w okresie chemioterapii, radioterapii,

choroby wątroby - niewydolność wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby,

choroby nerek - zapalenie nerek, niewydolność nerek, kamica nerkowa, dieta w trakcie dializoterapii,

choroby tarczycy - niedoczynność, nadczynność, Hashimoto

PCOS, endometrioza,

FHA czynnościowy brak miesiączki pochodzenia podwzgórzowego, niepłodność.     

bottom of page