(Nad)ciśnienie na dietę


10 milionów Polaków cierpi na miażdżycę i nadciśnienie tętnicze*, które mogą prowadzić do niedotlenienia serca lub zawałów mięśnia sercowego. W krajach rozwiniętych to właśnie choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów. Co zrobić, żeby problem nie dotknął nas lub naszych bliskich? Jak leczyć chorobę? Na co tak naprawdę mamy wpływ?

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania? Na rozwój i przebieg chorób układu krążenia główny wpływ mają dieta i styl życia. Jeśli odpowiednio wcześnie zdamy sobie sprawę z tego, że nasze zdrowie zależy od naszych codziennych decyzji, możemy uniknąć choroby lub zahamować jej postęp. Czego zatem powinniśmy się wystrzegać?

Do czynników zwiększających ryzyko choroby serca należą:

  • stres (nieunikniony, ale można sobie z nim poradzić),

  • palenie papierosów,

  • brak aktywności fizycznej,

  • otyłość,

  • duża ilość węglowodanów prostych w diecie,

  • spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans (utwardzanych tłuszczy roślinnych, np. oleju palmowego, twardej margaryny).

Na czym polega terapia?

Jest wiele modeli żywieniowych pomocnych w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Najczęściej stosowane są: dieta śródziemnomorska, flexitariańska (bardzo zbliżona do diety wegetariańskiej, ale dopuszczająca okazjonalne spożycie mięsa) oraz DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Należy pamiętać, że dobór dietoterapii to zawsze indywidualna kwestia zależna od stanu zdrowia, trybu życia i preferencji pacjenta.



W przypadku choroby serca terapia żywieniowa jest popularną i skuteczną metodą leczenia. Właściwie przygotowany plan przez dietetyka klinicznego obejmuje:

  • utrzymanie prawidłowej masy ciała lub odchudzanie w przypadku konieczności jej redukcji,

  • ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych typu trans i kwasów tłuszczowych nasyconych,

  • obniżenie poziomu cholesterolu,

  • zwiększenie spożycia błonnika, który ogranicza wchłanianie kwasów tłuszczowych i cukrów prostych w jelitach,

  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców w diecie,

  • zmniejszenie spożycia cukrów prostych,

  • spożycie produktów bogatych w fitosterole (m.in. oleje roślinne nierafinowane, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona np. sezam),

  • ograniczenie spożycia alkoholu,

  • ograniczenie spożycia soli <5 g/dziennie.

Decyzja zawsze należy do Ciebie

Niestety dieta na obniżenie cholesterolu czy dieta przy nadciśnieniu znaleziona w sieci może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Nie chodzi tylko o zgubienie zbędnych kilogramów. Efektem końcowym powinna być trwała zmiana nawyków żywieniowych i włączenie codziennej aktywności fizycznej (o umiarkowanej intensywności). Lista zakazanych produktów i zamykanie lodówki na kłódkę nie należą do skutecznych metod. Zmiana trybu życia to świadomy wybór, którego dokonujesz, żeby poprawić swój stan zdrowia. To szansa na poznanie swojego ciała, wyrwanie się z kulinarnej rutyny, odkrycie nowych smaków i odzyskanie radości z życia. Jedzenie tego, czego tak naprawdę potrzebujesz może stać się największą przyjemnością z codziennych czynności. Chętnie w tym pomogę!


* O nadciśnieniu mówimy, gdy ciśnienie tętnicze wynosi 140/90 mm Hg lub więcej.

19 wyświetlenia

KONTAKT

ul. Marii Curie-Skłodowskiej 18/20 lok.20

11-041, Olsztyn

Email: dietetykolsztyn@gmail.com

Tel: 507 494 045

Terminy konsultacji:

Poniedziałki: 15.00-18.00

​​Wtorki: 8.00-11.00

Terminy konsultacji:

Środy: 14.00-18.00

© 2020 by Poradnia Dietetyki Medycznej Patrycja Fijał. Proudly created with Wix.com

Centrum Medyczne Luxmed

ul. Jagiellońska 26/1A

10-273, Olsztyn