dietetyk kliniczny Patrycja Fijał

4 lut 20211 min

Zakwas z buraków- polski superfood

Chcesz poprawić pracę jelit❓ Szukasz naturalnego sposobu na podkręcenie odporności❓Zaproponuję Ci bardzo prosty sposób – stosuj domowej roboty ZAKWAS Z BURAKÓW. 🍷🍷🍷

Temat zbadała grupa naukowców pod kierunkiem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Wnioski:

🔸 Świeże buraki są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu składników, takich jak: witamina C, witamina B1, kobalt, wapń, magnez, sód, potas, mangan, miedź oraz betacyjaniny (silne antyoksydanty).

🔸 Zakwas z buraków ma jeszcze więcej tych składników!

🔸 Buraki z upraw ekologicznych okazały się dużo lepsze od tych z upraw konwencjonalnych. (Cudnie, bo rośnie motywacja do wspierania lokalnych biznesów.)
 

❤️ A teraz UWAGA...

Spożywanie ok. 200 ml soku z kwaszonych buraków dziennie może zapobiegać zachorowaniu na nowotwór żołądka lub opóźniać jego rozwój.

Poza tym zakwas z buraków:

▪️ to wspaniałe źródło witaminy C,

▪️ jest też źródłem antyoksydantów zwalczających w organizmie stan zapalny i hamujących proces starzeniu się organizmu,

▪️korzystnie wpływa na funkcjonowanie flory jelitowej,

▪️ wzmacnia odporność organizmu.

Tyle dobrego, a sposób przygotowania zakwasu jest naprawdę prosty.

Przygotuj domowy zakwas z buraków. Miej pewność, że powstał z najwyższej jakości składników i nie został poddany procesowi pasteryzacji.

Składniki:

▪️ 2 kg buraków (obranych)

▪️ 4 ząbki czosnku

▪️ 2 liście laurowe, ziele angielskie, kawałek imbiru

▪️ 2 l przegotowanej, ostudzonej wody

▪️ 2 łyżki soli

Do czystego, szklanego lub glinianego naczynia włóż czosnek, przyprawy i obrane, pokrojone w plastry buraki. Sól rozpuść w wodzie. Zalej nią buraki. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Odstaw na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przelej do czystych butelek.

Zakwasy i naturalne kiszonki to świetny pomysł na uzupełnienie diety w sezonie zimowym, ich przygotowanie jest proste, a wartość dietetyczna przewyższa wiele suplementów i egzotycznych produktów określanych jako superfoods.

32
1